Upis u srednju muzičku školu

Ako ste zajedno sa sopstvenim detetom uspeli da prođete uspešno šest godina osnovnog muzičkog obrazovanja uporedo sa klasičnom osnovnom školom sada imate nekoliko daljih opcija vezanih za detetovu budućnost. U slučaju da je dete uspešno završilo svoj poslednji ispit tada može da upiše klasičnu muzičku školu koja se boduje u slučaju upisivanja Fakulteta muzičkih umetnosti, ili kako se popularno, zove Muzičke akademije. I tu školu će završavati uporedo sa klasičnom srednjom školom.

Ali ovo su isto tako i ključni trenuci odluke, zato što srednja muzička škola nije ni blizu osnovne. U pitanju je od sedam do devet ozbiljnih predmeta, koji pored klasičnog sviranja instrmenta, solfeđa, hora i teorije muzike, obuhvataju i harmoniju, istoriju muzike, kontrapunkt i dosta truda i vremena. Imajući u vidu da u isto vreme dete treba da ozbiljno pohađa i svoju strukovnu školu ili gimnaziju, znajte da će obaveza biti puno i da nijedan profesor neće imati razumevanja ukoliko se i dalje ne pokazuju rezultati. Ako sada mlada osoba ne može da postigne obe škole odjednom, možda je pametnije da odustane od ove dodatne obaveze i posveti se nečemu što može da joj osigura sigurniju budućnost. I ne samo to, zanimanje muzičara, kao i bilo koje drugo umetničko zanimanje je vrlo nesigurno, i ako ne posedujete specijalizovano znanje, umete da se prezentujete i imate jako puno sreće, bolje je da ne sanjate o karijeri umetnika, već se skoncentrišete na nešto prizemno, ali daleko bolje isplativo.

Ukoliko je mlada osoba sigurna u svoje sposobnosti tada može da upiše samo srednju muzičku školu kao standardni oblik obrazovanja. I ovo pravilo važi i za srednju baletsku školu. U toku sledeće četiri godine učiće i sve ostale predmete kao u klasičnim školama, ali će po završetku moći da konkuriše samo za Fakultet muzičkih umetnosti ili za smerove na Filološkom ili Filozofskom fakultetu. Imajte to u vidu, jer su zahtevi na prijemnom ispitu za Muzičku akademiju vrlo visoki, a prima se vrlo mali broj studenata, koji opet treba da se suoče sa ekonomskim faktorima u svom životu kada se studije jednom završe.

Nemojte svoje dete izlagati pritiscima vezanim za pohađanje srednje muzičke škole, u slučaju da istovremeno ide i u neku prirodnu gimnaziju gde su profesorski zahtevi vrlo visoki, a upravo iz razloga da deci omoguće lakši ulaz na tehničke fakultete ili prirodne nauke. Pronađite pravi balans i uočite koliki su realni talenti vašeg deteta, a koliko može fizički da izdrži pohađanje nastave od pola osam ujutru do pola devet uveče, jer to tako u realnosti i izgleda. Mnoga deca će u tim trenucima shvatiti šta im je u životu važnije i za šta su spremni da se bore. I malo njih će uspeti da izguraju obe škole u isto vreme. Dok će njihovi drugovi koji pohađaju samo klasičnu muzičku školu shvatiti da su se previše opustili, i možda i ulenjili, u slučaju da posle mature shvate da ne mogu da upišu nijedan fakultet, jer nisu stekli potrebna znanja. Najvažnije u tim trenucima odrastanja je postaviti pravu strategiju za budućnost i steći dobro balansiranu disciplinu.