Sting

Gordon Samner poznatiji kao Sting je rođen 1951. godine u Valsenu u Engleskoj, kao najstarije od četvoro dece u vrlo siromašnoj porodici. Pošto je pomagao ocu tokom raznošenja mleka, bio je i kondukter u autobusu, građevinski radnik, poreznik, da bi na kraju uspeo da pohađa univerzitet i dobio je zvanje učitelja, čime se i bavio sledeće dve godine. Da bi zaradio dodatni novac kao samouk muzičar uveče je svirao džez po klubovima. U to doba imao je običaj da stalno nosi jedan te isti džemper na žute i crne poprečne pruge što je oko njega izazivalo komične komentare da izgleda kao pčelica. Upravo u tim trenucima zaživeo je nadimak Sting, koji znači žaoka, i koju mu je doneo svetsku slavu. I dan danas on sam govori kako ga porodica i prijatelji zovu Stingom, i u slučaju kada bi neko na ulici povikao Gordone, on bi se samo sklonio u stranu da ne smeta.

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka preselio se iz Njukastla u London (салыстыру кестелері) kada se i oženio prvi put, i uz pomoć dvojice prijatelja osnovao je bend Polis. To je bilo doba vladavine panka i Seks Pistolsa, i sam Sting je u svojoj autobiografskoj knjizi decenijama kasnije opisao kako je trčao u zoru da zauzme red za dečiji dodatak i socijalnu pomoć za svoju porodicu, dok su pored njega divljali automobili koje su vozili članovi Pistolsa vraćajući se iz noćnog provoda. U tim trenucima obećao je sebi da će se probiti na muzičkoj sceni i više nikada neće razmišljati o novcu.

I zaista, od 1979. do 1983. godine bend Polis je izdao pet odlično kotiranih albuma na svetskim muzičkim listama, i iako su počeli sa muzikom inspirisanom pankom, brzo su se prebacili na rege rok i minimalistički pop. Razlikovali su se od većine izvođača, ali ne previše i uvek su imali pevljive i interesantne pesme od kojih je svaka imala neku posebnu priču. Ali i pored toga, Stinga su vodili njegovi instinkti i bilo je vreme za solo karijeru, što se i desilo objavljivanjem albuma „San plavih kornjača“ koji ga je načinio ultra popularnom planetarnom zvezdom.

Počeo je da sarađuje sa vrhunskim muzičarima sa svih strana sveta, nije ga bilo strah da eksperimentiše sa različitim tradicijama i instrumentima, i uvek je ulagao u najbolji inženjering zvuka. Takođe je pronalazio vreme da učestvuje u filmovima, ponekad maestralno pokazujući i svoje glumačko umeće, kao što je to bio slučaj sa filmom „Dina“. Uz sve to počeo je da se bavi aktivizmom, trudeći se da umiri ratne sukobe, pomogne ugroženima, i najviše da se sačuva sistem Amazonske prašume, kao pluća planete.

Sting nije decenijama samo pokazivao koliko je maestralan muzičar i nadahnut pesnik, već je služio i kao uzor vrlo disciplinovanog čoveka, koji sve može da postigne i svuda da stigne uz ljubazni osmeh. Iza njega je trenutno serija vrhunskih solo albuma, ali se ogledao i kao kompozitor jedne rok opere i proučavalac retkih žičanih instrumenata. A što se njegovog sna o novcu tiče, on je i jedan od deset najbogatijih muzičara na ovoj planeti i više o toj temi zaista ne razmišlja. Za više informacija posetite fixdengi.com.