Kako da naučite da svirate gitaru

Ako ste ikad želeli da svirate bilo koji instrument, ali niste stigli u mlađim godina ili nemate vremena da pohađate časove, tada je sviranje gitare pravi izbor za vas. Pored toliko potpuno besplatnih tutorijala online ne možete da se pravdate, jer u tom slučaju vreme i intenzitet lekcija možete da birate sami. Najbolja i svakako najskuplja verzija je da plaćate privatne časove, ali ako vam ambicije ne idu dalje od sviranja popularnih muzičkih dela, ovo uopšte nije potrebno, jer ćete samo izgubiti vreme i interesovanje učeći previše detaljno gradivo.

U slučaju da jeste u starijim godinama trebalo bi da znate da upravo sviranje gitare stimuliše takozvanu mišićnu memoriju, izgrađuje nove aksone na moždanim sinapsama i tako vas čuva od prevremene demencije. Isto tako utiče i na neka druga medicinska stanja kao što je artritis, i zato nemojte odustajati samo zato što mislite da je vaše vreme već prošlo. A sve ovo važi i u slučaju da ste levoruki, jer je već napravljeno puno tutorijala baš za vaše potrebe.

Za početak potrebno je da posedujete instrument. I naravno da nema ni govora da vaša gitara mora da bude profesionalna ili strahovito skupa. O tim opcijama ćete moći da razmišljate tek pošto se dobro izvežbate na nekoj polovnoj, a kvalitetnijoj, koju možda možete da pronađete u komšiluku ili jeftinijim radnjama. I u ovim početnim danima ne razmišljajte o svojoj budućoj hevi-metal karijeri i električnoj gitari, već se držite samo akustičnog instrumenta.

U slučaju da želite da kupite novi i kvalitetniji instrument potrebno je da znate neke osnovne korake provere pre same kupovine. Polako pređite dlanom preko vrata instrumenta, što bi trebalo da se odvija bez nailaska na oštre ivice. Ukoliko ih ima, nemojte kupovati. Pogledajte dobro sa zadnje strane dno vrata gde se spaja sa telom gitare i ovaj deo bi morao da bude bez ikakvih pukotina ili oštećenja. Ukoliko je taj deo u redu, okrenite gitaru na prednju stranu i proverite most. To je ona prečka na kojoj se završavaju žice. Uzmite najobičnij novčić i pokušajte da ga zavučete pod most, naravno ne svom snagom. Ako to nije moguće tada je most odlično pričvršćen i sada pređite na poslednji deo provere. Pritisnite prvi, drugi i treći prag na vratu gitare, a zatim dvanaesti. Ne bi trebalo da se pritisak previše razlikuje, ali ako to jeste slučaj tada je vrat izvitoperen.

Pre sviranja naučite da naštimujete svoj instrument i to činite polako i ozbiljno dok ne steknete osećaj, jer su česte situacije pucanja žica zbog prenaprezanja. Samo sviranje nije komplikovano ukoliko ne nameravate da nastupate kao profesionalni muzičar. Suština je u tome da naučite nekoliko akorda i da uvidite sistem kako se ti akordi kombinuju u kojim muzičkim delima ili koji tip muzike najčešće koristi koje tipove akorda. Nemojte da vas mrzi da ih u početku uvežbavate o besvesti, jer će vam tako ući u podsvest, a istovremeno ćete naučiti i gde je koja nota. Vežbajte svakog dana po malo i za mesec, dva vase umeće će postati odlično. Posle toga sviranje će doći kao čist užitak.